156647
Książka
W koszyku
Piwowarstwo miejskie w Piotrkowie w latach XVI-XVIII wieku / Marcin Łukasz Majewski. - Warszawa ; [Piotrków Trybunalski] : [Marcin Łukasz Majewski], 2019. - 163 strony : wykresy ; 22 cm.
Na początku XVII wieku Szymon Syreński (Syreniusz) – znany lekarz i botanik oraz profesor Akademii Krakowskiej – chwalił jakość piotrkowskiego piwa. Warzone z dobrego słodu i dobrej wody, miało jego zdaniem szczególne właściwości zdrowotne: wspomagało układ trawienny, było posilne i rozgrzewające. W dobie staropolskiej Piotrków był jednym ze znaczniejszych ośrodków piwowarskich w Rzeczpospolitej. Niniejsza publikacja, oparta na źródłach z epoki, skupia się na kilku istotnych, słabo naświetlonych w historiografii, problemach oraz uzupełnia i weryfikuje wiele dotychczasowych tez i poglądów. Jak wyglądała produkcja piwa w Piotrkowie w XVI-XVIII wieku? Ile piwa przeznaczano na konsumpcję, a ile na sprzedaż? Kim byli piotrkowscy browarnicy i dlaczego powstał cech piwowarów? Książka odpowiada m.in. na te pytania oraz pozwala zrozumieć dlaczego Syreniusz wywyższał smak piwa piotrkowskiego ponad wszystkie inne przypisując mu wpływ gwiazd. źródło opisu: www.lubimyczytac.pl
Status dostępności:
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112238 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Drugie miejsce wydania i nazwa wydawcy na podstawie serwisu e-ISBN.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 156-163.
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Na początku XVII wieku Szymon Syreński (Syreniusz) – znany lekarz i botanik oraz profesor Akademii Krakowskiej – chwalił jakość piotrkowskiego piwa. Warzone z dobrego słodu i dobrej wody, miało jego zdaniem szczególne właściwości zdrowotne: wspomagało układ trawienny, było posilne i rozgrzewające. W dobie staropolskiej Piotrków był jednym ze znaczniejszych ośrodków piwowarskich w Rzeczpospolitej. Niniejsza publikacja, oparta na źródłach z epoki, skupia się na kilku istotnych, słabo naświetlonych w historiografii, problemach oraz uzupełnia i weryfikuje wiele dotychczasowych tez i poglądów. Jak wyglądała produkcja piwa w Piotrkowie w XVI-XVIII wieku? Ile piwa przeznaczano na konsumpcję, a ile na sprzedaż? Kim byli piotrkowscy browarnicy i dlaczego powstał cech piwowarów? Książka odpowiada m.in. na te pytania oraz pozwala zrozumieć dlaczego Syreniusz wywyższał smak piwa piotrkowskiego ponad wszystkie inne przypisując mu wpływ gwiazd. źródło opisu: www.lubimyczytac.pl
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej