156529
Książka
W koszyku
Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książka Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadku jest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim. Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków - miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek” w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku. Źródło opisu: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5059171/piwo-piotrkowskie-od-drugiej-polowy-xv-do-konca-xviii-wieku
Status dostępności:
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115786 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Numeracja stron w kierunkach przeciwnych.
Książka wydana w wersji polsko-angielskiej.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 323-334 (wersja polska) i 315-326 (wersja angielska). Indeksy.
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książka Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadku jest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim. Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków - miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek” w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku. Źródło opisu: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5059171/piwo-piotrkowskie-od-drugiej-polowy-xv-do-konca-xviii-wieku
Uwaga dotycząca finansowania
Finansowanie: Browar Piotrków
Uwaga dotycząca języka
Tekst równolegle w języku polskim i w przekładzie angielskim.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej