155702
Książka
W koszyku
Celem niniejszej książki jest analiza specyfiki, zasięgu i natężenia wpływu na współczesne stosunki międzynarodowe żywności genetycznie zmodyfikowanej, będącej przykładem wykorzystania najnowszych osiągnięć badawczych w obszarze inżynierii genetycznej. Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych nad jej kolejnymi generacjami. To sprawia, że wszelkie działania mające na celu pogłębienie wiedzy o żywności genetycznie zmienionej są niezwykle istotnym i odpowiedzialnym zadaniem. Niniejsza książka wpisuje się w toczącą się w Polsce i na świecie debatę poświęconą żywności genetycznie zmodyfikowanej. Opracowanie cechuje się wielodyscyplinarnym oraz kompleksowym podejściem do tematu, w ramach którego analizie poddane zostały zagadnienia leżące w obszarze zainteresowań takich dyscyplin naukowych, jak: biotechnologia, ekonomia, socjologia, prawo, politologia i nauka o stosunkach międzynarodowych oraz filozofia. [Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej]
Status dostępności:
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 101569 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr.
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Celem niniejszej książki jest analiza specyfiki, zasięgu i natężenia wpływu na współczesne stosunki międzynarodowe żywności genetycznie zmodyfikowanej, będącej przykładem wykorzystania najnowszych osiągnięć badawczych w obszarze inżynierii genetycznej. Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych nad jej kolejnymi generacjami. To sprawia, że wszelkie działania mające na celu pogłębienie wiedzy o żywności genetycznie zmienionej są niezwykle istotnym i odpowiedzialnym zadaniem. Niniejsza książka wpisuje się w toczącą się w Polsce i na świecie debatę poświęconą żywności genetycznie zmodyfikowanej. Opracowanie cechuje się wielodyscyplinarnym oraz kompleksowym podejściem do tematu, w ramach którego analizie poddane zostały zagadnienia leżące w obszarze zainteresowań takich dyscyplin naukowych, jak: biotechnologia, ekonomia, socjologia, prawo, politologia i nauka o stosunkach międzynarodowych oraz filozofia. [Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej]
Recenzje:
Inne wydania:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej