Sorting
Source
Książki
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia Piotrków
(2)
Author
Majewski Marcin Łukasz (1988- )
(2)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Cech Rzeźników (Piotrków Trybunalski)
(1)
Cechy (rzemiosło)
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Piwowarstwo
(1)
Praca
(1)
Rzeźnictwo
(1)
Rzeźnicy
(1)
Życie codzienne
(1)
Życie religijne
(1)
Subject: time
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
Subject: place
Piotrków Trybunalski (woj. łódzkie)
(2)
Genre/Form
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Domain
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Historia
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Cech rzeźników piotrkowskich w XVI-XVIII wieku / Marcin Łukasz Majewski. - Warszawa ; [Piotrków Trybunalski] : Marcin Łukasz Majewski, 2020. - 122 strony : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Rzeźnictwo było jednym z najstarszych zawodów uprawianych przez piotrkowskich mieszczan. Choć pierwsze wzmianki o produkcji i sprzedaży mięsa w Piotrkowie pochodzą z XIV wieku, rzeźnicy prowadzili swoją działalność najpewniej od chwili powstania miasta. W połowie XVI wieku powołali do życia własną korporację zawodową, ustalając kto i na jakich zasadach mógł parać się rzemiosłem rzeźniczym oraz kiedy i jaką ilość mięsa sprzedawać. W jaki sposób można było zostać rzeźnikiem? Na czym polegała praca w zakładzie rzeźniczym i jak spędzano dni wolne od pracy? Dlaczego bracia cechowi z ociąganiem wypełniali służbę kościelną? Z jakiego powodu warto było zabezpieczyć swoją jatkę w czasie wietrznej nocy i dlaczego lepiej było nie mieć kłótliwej żony? Książka w oparciu o źródła z epoki przedstawia życie codzienne rzeźników piotrkowskich w XVI-XVIII wieku pokazując, że nie był to wcale łatwy kawałek chleba. źródło opisu: www.lubimyczytac.pl
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piotrków
There are copies available to loan: sygn. 112237 (1 egz.)
Book
In basket
Piwowarstwo miejskie w Piotrkowie w latach XVI-XVIII wieku / Marcin Łukasz Majewski. - Warszawa ; [Piotrków Trybunalski] : [Marcin Łukasz Majewski], 2019. - 163 strony : wykresy ; 22 cm.
Na początku XVII wieku Szymon Syreński (Syreniusz) – znany lekarz i botanik oraz profesor Akademii Krakowskiej – chwalił jakość piotrkowskiego piwa. Warzone z dobrego słodu i dobrej wody, miało jego zdaniem szczególne właściwości zdrowotne: wspomagało układ trawienny, było posilne i rozgrzewające. W dobie staropolskiej Piotrków był jednym ze znaczniejszych ośrodków piwowarskich w Rzeczpospolitej. Niniejsza publikacja, oparta na źródłach z epoki, skupia się na kilku istotnych, słabo naświetlonych w historiografii, problemach oraz uzupełnia i weryfikuje wiele dotychczasowych tez i poglądów. Jak wyglądała produkcja piwa w Piotrkowie w XVI-XVIII wieku? Ile piwa przeznaczano na konsumpcję, a ile na sprzedaż? Kim byli piotrkowscy browarnicy i dlaczego powstał cech piwowarów? Książka odpowiada m.in. na te pytania oraz pozwala zrozumieć dlaczego Syreniusz wywyższał smak piwa piotrkowskiego ponad wszystkie inne przypisując mu wpływ gwiazd. źródło opisu: www.lubimyczytac.pl
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piotrków
There are copies available to loan: sygn. 112238 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again