Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(3)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piotrków
(7)
Czytelnia Piotrków
(1)
Wypożyczalnia Bełchatów
(3)
Wypożyczalnia Opoczno
(1)
Wypożyczalnia Radomsko
(1)
Czytelnia Radomsko
(1)
Wypożyczalnia Tomaszów
(1)
Autor
Brown Sarah (1952- ).
(2)
Wiśniewska-Roszkowska Kinga
(2)
Alichniewicz Anna.
(1)
Bareccy Grażyna i Andrzej.
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M.
(1)
Dymińska Dominika (1991- ).
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Foer Jonathan Safran (1977- )
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Hołownia Szymon (1976- ).
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Osińska Elżbieta.
(1)
Paciorkowska Marta.
(1)
Pluszka Adam (1976- )
(1)
Roth Ruby (1982- ).
(1)
Singer Peter (1946- ).
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szczęsna Anna
(1)
Zygmuntowicz Andrzej (1951- ).
(1)
Ładocha Daria
(1)
Łebkowska Danuta.
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010).
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Temat
Wegetarianizm
(13)
Ludzie a zwierzęta
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Weganizm
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Chów zwierząt
(2)
Dobrostan zwierząt
(2)
Etyka
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Odżywianie
(2)
Otyłość
(2)
Prawa zwierząt
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Znęcanie się nad zwierzętami
(2)
Zwierzęta
(2)
Barwniki spożywcze
(1)
Beta-glukany
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Ekoetyka
(1)
Eksperymenty na zwierzętach
(1)
Etyka chrześcijańska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Ochrona zwierząt
(1)
Peptydy
(1)
Piramida zdrowego żywienia
(1)
Poliaminy
(1)
Polifenole
(1)
Probiotyki
(1)
Przemysł mięsny
(1)
Psychobiotyki
(1)
Rak jelita grubego
(1)
Rak piersi
(1)
Rak prostaty
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rzeźnia
(1)
Rzeźnictwo
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Slow food
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zwierzęta domowe
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność
(1)
Żywność bezlaktozowa
(1)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(1)
Żywność transgeniczna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Reportaż problemowy
(2)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Filozofia i etyka
(3)
Biologia
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
Religia i duchowość
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wegetarianizm / Kinga Wiśniewska-Roszkowska. - Wyd. 2. - Warszawa : "Wiedza Powszechna", 1988. - 175, [1] s. : rys., tab. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Bełchatów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22195 (1 egz.)
Wypożyczalnia Opoczno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24840 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Bełchatów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21905 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Radomsko
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 30663-CZT. (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Tomaszów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Bełchatów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23442 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piotrków
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 76601 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka dla dzieci, która ze szczerością i współczuciem przygląda się życiu i niedoli zwierząt na fermach przemysłowych. Barwna obsada złożona ze świnek, indyków, krów i wielu innych zwierząt przybliży młodym czytelnikom wegetarianizm i weganizm. Te ujmujące zwierzątka pokazane są zarówno w swoim naturalnym środowisku - gdy tworzą relacje, szturchają się noskami, przytulają się i oczarowują swoimi rytuałami i rodzinnym instynktem - a także w smutnych warunkach na fermach przemysłowych. Książka pokazuje wpływ, jaki jedzenie zwierząt ma na nasze środowisko, lasy deszczowe i zagrożone gatunki, a także sugeruje, jakie kroki dzieci mogą podjąć, by dowiedzieć się więcej o wegetariańskim i wegańskim stylu życia. Ta napisana z głębi serca praca jest kluczowym źródłem dla rodziców, którzy chcieliby porozmawiać z dziećmi na ten ważny i aktualny temat. źródło opisu: www.lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 111333 F (1 egz.)
Książka
W koszyku
Boskie zwierzęta / Szymon Hołownia. - Kraków : "Znak", 2018. - 264, [4] strony ; 21 cm.
Czy zwierzęta idą do nieba, a jeśli tak, to gdzie są, kiedy my jesteśmy w czyśćcu? Czy mają tylko służyć człowiekowi, czy może raczej współtworzyć z nim świat? I dlaczego człowiek został wygnany z raju, a zwierzęta nie? "Boskie zwierzęta" to książka o tym, że Bóg nie stworzył zwierząt przez przypadek i cały czas jest z nimi w kontakcie. O tym, czy facet rzeczywiście musi polować i jeść steki. O świętych, którzy woleli nie zbudować kościoła, niż wyciąć las, albo wykupywali zwierzęta z rzeźni. O psach latających w kosmos i ruszających na wojnę oraz o wiernych ptakach. „Reakcje, jakie wzbudziło pojawienie się "Boskich zwierząt", zdumiały mnie swoją intensywnością. I naprawdę mocno poruszyły. Skoro z tamtym mam tyle dobrego zamieszania, po co kolejne wydanie? Właśnie po to, by wprowadzić do tekstu nowe myśli, które nie pojawiłyby się, gdyby nie konfrontacja tekstu z wnikliwym odbiorcą. By podzielić się dokonanymi w ciągu tych paru ostatnich miesięcy nowymi odkryciami. By uzupełnić i rozbudować praktyczny poradnik. Oraz by dodać do tego, co już napisałem, jeszcze jeden rozdział, którego brak instynktownie wyczuwałem – pokazujący sos, w którym wszystko to, o czym napisałem, pływa: nasz coraz ciężej chory klimat”. Szymon Hołownia źródło opisu: materiały wydawnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110606 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć. „»Zjadanie zwierząt« sprawiło, że zmieniłam sposób, w jaki jem. Dałam tę książkę wszystkim, których kocham”. – Natalie Portman „Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie”. – J.M. Coetzee „Najlepsi dziennikarze i aktywiści praw zwierząt – a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant – zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. Zjadanie zwierząt nie nawołuje jednak do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność”. – Los Angeles Times „»Zjadanie zwierząt« jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość”. – The Oprah Magazine „To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: »Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach«. Po lekturze trudno się z nim nie zgodzić”. – San Francisco Chronicle źródło opisu: www.krytykapolityczna.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110603 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 111134 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyzwolenie zwierząt to biblia obrońców praw zwierząt i każdego, komu nieobce jest cierpienie naszych braci mniejszych. Zwierzęta nie mogą same domagać się wyzwolenia ani też głosowaniem, demonstracjami czy bojkotem protestować przeciwko warunkom, w jakich żyją. Zdaniem Singera jednak normy moralne nie powinny odnosić się jedynie do ludzi, lecz do wszystkich istot, które zdolne są odczuwać cierpienie. Nie ma dobrych powodów pozwalających nam na używanie zwierząt do zaspokajania naszych potrzeb. Zwłaszcza na taką skalę i z takim okrucieństwem. Czy zatem tyrania człowieka nad zwierzętami będzie trwać nadal, dowodząc, że w zderzeniu z egoistycznymi interesami moralność nic nie znaczy? Czy też staniemy na wysokości zadania i udowodnimy, że stać nas na prawdziwy altruizm, kończąc z bezlitosną eksploatacją gatunków, nad którymi mamy władzę, i to nie dlatego, że zmuszą nas do tego aktywiści, lecz ponieważ uznamy, iż jest ona moralnie nie do przyjęcia? „Napisałem opowieść o tyranii człowieka wobec zwierząt. W rozdziałach ukazujących ich cierpienia znajdą się miejsca, które wzbudzą emocje. Mam nadzieję, że będzie to gniew i oburzenie“. źródło opisu: materiały Wydawnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110604 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 111142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie człowieka red. Jan Fiedurek Okładka: Żywność a zdrowie człowieka 33,64 zł Cena detailczna: 37,80 zł Oszczędzasz: 4,16 zł (11%) Dostępność: dostępny Wysyłka: 2-3 dni Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości. Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Źródło opisu: https://wydawnictwo.umcs.eu/produkt/5372/zywnosc-a-zdrowie-czlowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 114988 (1 egz.)
Wypożyczalnia Radomsko
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38216 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej